Építkezne vagy felújítana? Vigyázzon, lehet, hogy becsapják!

Ami olcsó az valójában nem az!

A lakberendezés piaca tipikus esete és iskola példája, hogy ha jó minőségű és időtálló bútorokra, burkolatokra vagy akár csak egy konyhai csaptelepre vágyunk, akkor, ami olcsó az az esetek túlnyomó részében nem jó.

Ami olcsó, lehet jó?

Ez persze nem azt jelenti, hogy ami olcsó az rögtön elromlik, beszerelhetetlen vagy az első használat után csődöt mond. Egy gyakorlati példán keresztül szemléltetjük, hogy mire gondolunk:

Tegyük fel, hogy veszünk egy 50.000 forintos csaptelepet és az 4 évig jó, de 100.000 forintért egy olyat kapunk, ami 12 évig is bírja. Egyszerűen kiszámolható, hogy az első esetben évi 12.500 forintunkba került a csaptelet még a második esetben csak 8.333 forintba/év.

Ami olcsó, lehet időtálló?

A cikkünk címében nem véletlenül szerepel az időtállóság. Ezt azért hangsúlyozzuk ki mert szorosan összefügg azzal, hogy végül mennyit költünk. Maradva az első példánál a második esetben 100.000 forintért vettünk egy csaptelepet, ami 12 évig jó. Ha mégis az 50.000 forintosat vesszük meg akkor azt 4 évente cserélnünk kell. Ebben az utóbbi esetben a csere munkadíjával és a beszerzési procedúra költségeivel is terheljük pénztárcánkat. Ez azt jelenti, hogy 12 év alatt több mint 150.000 forintunkba kerül az, amit 100.000 forintból is megoldhattunk volna.

A két példából egyértelműen kiderül, hogy mi a jobb és végső soron az olcsóbb. Rendkívüli önuralmat és figyelmet igényel, hogy ezeket a vásárlási szituációban figyelembe vegyük és ezeknek megfelelően döntsünk.

Nagyon könnyű bedőlni az elsőre alacsonyabbnak tűnő árnak. És azért valljuk be magunknak, hogy az olcsóbb termékeket, valahogy mindig könnyen meg tudjuk magyarázni magunknak, hogy miért is lesz az jó. Ezzel legtöbbször tévútra vezetjük magunkat. Egy kis figyelemmel és egy gyors számolással könnyen felülkerekedhetünk magunkon és tényleg objektíven fogunk tudni dönteni.

Jó-jó, de azt honnan tudom, mi meddig bírja?

Nyilván mi „egyszerű, halandó” emberek honnan is tudnánk, hogy mi a minőségi és időtálló termék. Hiszen, nem mi vagyunk gyár minőségellenőrei és még nem is mi határozzuk meg, hogy mik az EU minimális minőségi követelései. Azt meg pláne nem tudjuk, hogy 27 soros kódnevű anyag jó e, vagy, hogy egyáltalán mi az. Két nagyon egyszerű lehetőséggel már majdhogynem biztosra mehetünk.

1. Tipp – a garancia

Mindannyian nagyon jól tudjuk, hogy a mai világban a gyártói garanciák után egy pillanat alatt, szinte óramű pontossággal dobhatjuk is ki, amit megvettünk. Figyeljük tehát a vállalt garanciát és annak megfelelően a fenti példákkal már tudunk is számolni.

2. Tipp – Szakértő vs. Eladó

Az óriási áruházak és multik alapelve, diplomatikusan mondva, az optimalizálás. Ez nem jelent mást, hogy minél többet minél olcsóbban. Ez nem csak a gyártásra vonatkozik, hanem a vállalatot működtető emberekre is. Könnyen kitalálhatjuk, hogy ilyen helyeken
fürdőszoba, burkolat, csaptelep

nem fogunk szakértői segítséget kapni, hanem eladókkal találkozhatunk, akik persze abban sokat tudnak segíteni, hogy mit hol találunk a labirintusban. Azt javasoljuk, hogy a látogasson el kisebb üzletekbe, ahol biztos lehet benne, hogy szakértői segítséget kap.

Látogasson el hozzánk személyesen és számoljuk ki együtt, hogy hogyan éri meg Önnek a leginkább. Nézze meg hol vagyunk!