Csempe? Padlólap? Mi a különbség?

Nagyon röviden válaszolva a kérdésre a kétféle hidegburkolat között a különbséget a használati terület jelenti. Míg padlólapot általában az aljzat burkolására szoktunk használni, de azzal akár a falat is burkolhatjuk, addig a csempéket csak függőleges felületek, falak, lefedésére vásároljuk. Azonban a mai technológiának hála már egyre inkább mosódnak el a különbségek a két burkolatfajta között.

Miben lehet különbség?

A méret

A méretről röviden csak annyit, hogy az 1x1cm-es elemeket tartalmazó mozaik mérettől a 300×150 cm-es méretekig mindkét burkolati típus elérhető, mind a padló mind a fal burkolásához egyaránt.

Így ez alapján nem igazán tudjuk megkülönböztetni ezeket.

A kopásállóság

Alapvetően egy csempe alacsonyabb kopás állóságú, mint egy padlólap. A csempék főleg díszítési szempontok alapján készülnek, ezért ezeknél nem elvárás a nagy felületi keménység, de annál fontosabb a jó színezhetőség, és a kifinomult árnyalatok megjelenítésének lehetősége.

A padlóburkolatok keménysége és alacsony vízfelvevő képessége más eljárást kíván a gyártás során. Ezt elérve jól terhelhető, takarítható, kopásálló, fagyálló tulajdonságokat kapunk a termékektől.
burkolat, lauro floor

A fagyállóság

Ez az a terület, ahol még egyértelműen megkülönböztethető a két burkolat. A burkolatok anyagának vízfelvevő képessége szerint a padlólapok készülhetnek külső és belső térben egyaránt használható fagyálló, vagy kevésbé fagyálló, de megfelelően kopásálló alapanyagból is. Csempék esetében, a beltéri használatot feltételezve, egyik követelmény sem elsődleges, ezért nem készülnek fagyálló alapanyagból.

Ahhoz, hogy megfelelően tudjon dönteni és további fontos tulajdonságait ismerhesse meg a csempéknek vagy a padlólapoknak, mindenképpen vegye igénybe szakember segítségét!

Lauro fürdőszoba és burkolat szaküzletünkben várjuk sok szeretettel, hogy mindennel tisztában legyen és az összes kérdését fel tudja tenni.

Legközelebbi cikkünkben a csaptelepekről fogunk írni! Ide kattintva már elérhető!