Hogyan válasszunk csaptelepet?

Érdemes elgondolkodni azon, hogy a csaptelep nem egy-két évre, hanem hosszútávra szóló választás. Vásárláskor, bármilyen nevetségesnek is hangzik, ha lehet, akkor vizsgáljuk meg a csaptelep súlyát. Minél nehezebb a csaptelep, „minél több benne az anyag”, annál nagyobb víznyomást képes elviselni. A legtöbb gyártó ma már kerámiabetétes csaptelepeket hoz forgalomba, ami lényegesen fejlettebb a gumibetétesnél. Ennek hátránya, hogy a kerámiabetét nehezebben bírja a szennyeződéseket, és hamarabb tönkremegy, ha olyan házakban, lakásokban használják, ahol túl régi a vízvezetékrendszer. Ezért a legtöbb gyártó vízszűrő berendezés meglétéhez köti a garanciát. Csaptelepek felszerelése előtt nagyon fontos a csőrendszerben lévő víz megtisztítása, annak átfolyatása.

Hány csaptelepre van szükségünk?

Egy lakás építése vagy felújítása során több darab csaptelep kerül beépítésre, beszerelésre.

Ha egy fürdőszoba van a lakásban, oda is kell legalább két csaptelep, egy a mosdóhoz, egy a kádhoz, vagy a zuhanykabinba. Ne felejtsük, hogy a konyhába is kell egy! Ha több fürdőszoba van a lakásban, és különálló wc, akkor természetesen a mosdó csaptelepekből arányosan több fog kelleni, ill. bidé csaptelepre is gondolhatunk.

Egy helyiségbe érdemes egy stílusú csaptelepet választani, és ezek lehetőleg igazodjanak a berendezési tárgyak stílusához. Antik bútorhoz, oroszlánlábas kádhoz a legszebb a bronz csaptelep, modern stílushoz pedig a szögletes stílusú, akár színes csaptelep. Általánosságban véve viszont az átlagos fürdők stílusához az átlagos, formában nem hivalkodó, visszafogott stílusú krómozott csaptelepek illenek, igazából ez jelenti az eladások 90%-át.

Egy a mosdóhoz, egy a kádhoz…

A mosdó csaptelep lehet mosdóra szerelt álló, de lehet falra szerelt is, lehet egykaros keverő csaptelep, vagy a hagyományos kétgombos csaptelep. A kádhoz és zuhanyzóhoz választhatunk falon kívüli, vagy falsík alatti szerelhetőséggel fali változatot. Ezen kívül gyártanak, kád vagy csempe perembe szerelhető, vagy kád elé szerelhető padlón álló csaptelepeket is minden létező stílushoz. A konyhai csaptelepeknél egyre népszerűbb a kihúzható csövű változat, kényelmes egy edény feltöltésénél, gyümölcs vagy zöldség leöblítésénél. Szerelés szempontjából a konyhai mosogató csapok között is választhatunk falra szerelhetőt, vagy a mosogatóra szerelhető álló kivitelt. Nagyon mutatósak és szépek azok a konyhaelrendezések, amikor a mosogató egy ablak elé kerül. Működés és funkcionalitás szempontjából azonban ez okozhat bosszús perceket, amikor beépítés után vesszük csak észre, hogy a mosogató csapteleptől például nem tudjuk kinyitni az ablakot! Ha már késő és csak utólag találkozott szembe ezzel a problémával, akkor is van megoldás! Léteznek ma már úgynevezett kivehető konyhai csaptelepek erre az esetre.

Víz- és energia-takarékosság

Vissza-visszatérő téma a fürdőszobában. A csaptelep lehet úgy víz- és energiatakarékos, hogy a kezelője megakad bizonyos hőmérsékleti és mennyiségi állásoknál. Gyermekes családoknál célszerű és biztonságot ad. A másik megoldás, hogy termosztátos csaptelepet szerelünk pl. a zuhanyzóba. Zuhanyozás közben tud elfolyni a legtöbb víz fölöslegesen, míg beállítjuk a hőmérsékletét. Akár 30-50%-a megspórolható a kifolyó víznek, és nyerhetünk vele 20-25 másodpercet is. A termosztátos csaptelepnél a hőfok előre vagy zuhanyozás közben beállítható, így samponozás után újra megnyitott csaptelepből azonnal, az elzárás előtti hőmérsékletű vizet kapjuk. Ha változik a hideg víz nyomása – például leöblítjük a vécét, miközben a fürdőszobában valaki zuhanyozik, a termosztáton akkor sem változik a beállított víz hőmérséklete. A termosztátos csaptelepek falsík alatti és feletti kivitelben is kaphatók.

Fentieken túl a termosztátos csaptelep magasabb komfortfokozatot jelent minden olyan igényes fürdőszobában, ahol a legmodernebb technológiával készült műszaki berendezésekre és felszereltségre tartanak igényt. Egy külön kategóriát jelentenek, és csak manapság kezdenek elterjedni a háztartásokban az infra csaptelepek. A csaptelepet használatkor nem kell megérinteni, csak közel tartani a kezünket. Víztakarékosság szempontjából ő a nyertes, alkalmazásukkal akár 70%-kal csökkenhet a vízfogyasztás.

Látogasson el a bemutatótermünkbe Ön is, hogy élőben is megnézhesse csaptelepeinket.