Milyen hatása van a színeknek a lakberendezésben?

A színek óriási hatással vannak ránk ezért is nem mindegy, hogy milyeneket választunk a lakásunkba. Legtöbbünkben érzelmi, élettani és pszichés reakciókat váltanak ki, úgy, hogy sokszor észre sem vesszük. Befolyásolják a hangulatunkat, az érzelmi állapotunkat, teljesítményünket, és még biológiánkra is hatással van. Természetes első sorban az ízlésünknek megfelelő színeket válasszunk, de nem árt, ha tudjuk, hogy általánosságban melyik szín mégis milyen „erővel” bír.

Vörös

Fokozza a vérkeringést, ezért azokat a helységeket, amiket vörössel színezünk, melegebbnek érezzük. Serkenti az agyműködést és a koncentrációt. Ha túlzásba visszük negatív hatása lehet, hogy türelmetlenné, feszültté, agresszívvé válunk. Figyelemfelkeltő és fenntartó hatása van, cselekvésre ösztönző is.

Kék

Nyugalmat, frissességet és tisztaságot sugárzó szín. Azokat a tereket, ahol használjuk a kék szín világosabb árnyalatait, nagyobbnak érezzük. Jó hatással van az alvásra.

Sárga

Szintén serkentőleg hat az agyra, és az emésztésre, ezért dolgozó szobába és étkezőbe tökéletes választás. Fáradtság és a depresszió ellen is jó. Tértágító hatása van az egészen világos árnyalatoknak.

Zöld

Ha a sötétebb árnyalatait használjuk csökkenti, ha a világosabb árnyalatait akkor tágítja a teret. Nyugtató hatású, szemet pihentető szín. Csökkenti a fáradtságot és a kimerültséget.

Barna

Élénk és világos színekkel keverve biztonságot sugall. Ha nagyon sötét színben használjuk, komorságot sugároz és bezártságot.

Narancs

Boldogságérzetet kelt. Azok a szobák ahol használjuk jobb kedvűek az emberek, életvidámabbak. Ha túlzásba visszük frusztrációt is okozhat.

Rózsaszín

Nőies, lágy szín, ami mértékletesen használva romantikus hangulatba is irányíthatja az embert. Tértágító hatása miatt előnyös.

Fekete

Érdekes ez a szín, mert csempeként alkalmazva, mondjuk a fürdőszoba falán, hidegérzetet kelt. Mindig érdemes egy másik színt is választani mellé, hogy annak hatásai ne érvényesüljenek túlzottan.

Szürke

A szürke színnel gyakorlatilag bármit elérhetünk, ugyanis amennyi ember annyi hatás. Így abszolút személyes vélemény az, hogy mit érzünk, ha szürke a környezetünk. Manapság előszeretettel használják, mondván, hogy az új fehér a szürke.

Fehér

Ez szín mindig megtalálható a lakberendezésben használt színek között. Ezzel kiemeljük, esetleg árnyaljuk a különböző színkombinációkat. Tónusát a megfelelő hatás érdekében alaposan meg kell gondolni. Hatása semleges. Egyszerűen rávilágít a többi szín valóságára.

Látogasson el bemutatótermünkbe és válogasson több ezer szín közül!